Consumeless for a year

A journal of a year of consuming less and consuming sustainably

Intro 19/12/2009

Filed under: General — Karin @ 14:16
Tags: , ,

We have decided to do an experiment in 2010. The aim of this experiment is to consume less. And for all essential consumption, to consume as sustainably as possible. We will start this experiment from January 1st 2010 onwards. This blog will be a journal of this experiment. We will share our experiences with consuming less and consuming sustainably. We expect to encounter many decision points and many dilemmas and we would like to discuss these via this blog.

Today is the first day of both of our Christmas holidays. We will use the remaining days of 2009 to think up the rules for our experiment. We do not want to live our lives rigidly next year, but we also want to prevent ourselves of falling down the slippery slope of making exceptions all the time. So in the coming days we will think of as many elements of our lives that involve consumption (think food & drinks, travel, clothes, entertainment, …) and decide how we want to deal with consuming less and consuming sustainably for each of these elements. We would like to end up with a set of ‘rules’ we should be following next year, and also some idea of how to deal with exceptional situations.

The first few posts on this blog will be about the rules, but before that, we will try to put into words why we are doing this experiment in a post about our motivations.

Cheers!

.

Click to subscribe to this blog via e-mail

Click to subscribe to this blog via RSS

Advertisements
 

2 Responses to “Intro”

 1. wichard Says:

  Via een nogal moralistisch kerstkaartje van Karin (excuse my Dutch), kwam ik op deze site terecht. Na haar aanmoediging zal ik met veel plezier een betoog geven om daarmee jullie de kans te geven deze dwaze actie op tijd te stoppen.

  Ik heb niet alle teksten gelezen, maar de eerste vraag die in me opkomt, is “waarom?” Is het zuinigheid? Of een sport? Of de behoefte om je moreel superieur te voelen boven al die mensen die met de auto naar de Appie Heijn gaan en met het vliegtuig op skivakantie? Of is het om iets voor het milieu te betekenen?

  Ik gok het laatste.

  De logica van consuminderen, is er een uit de categorie “Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, dus als je maar pijn lijdt, word je vanzelf mooi.” Omgekeerde en op gevoel gebaseerde logica dus.

  Waar gaat het mis? Voor een goed milieu is het van levensbelang om zoveel mogelijk te consumeren. Het is namelijk de basis van de economie. En dat milieubewustzijn een welvaartsverschijnsel is, hoef ik hopelijk niemand uit te leggen. Als je niks te eten hebt of werkeloos bent, ga je echt geen katalysator onder je auto schroeven of doneren aan het WNF.

  Doordat je consumeert, geef je iemand anders een inkomen, en daarmee de kans om het milieu te helpen. En je houdt er zelf nog wat aan over ook! Als iedereen 20 jaar met z’n sokken zou doen, kon de kledingwinkel het wel schudden.

  Uiteraard kun je je wel afvragen waar je je geld precies aan uitgeeft. De vraag is dan ook hoe je er voor zorgt dat het geld dat je uitgeeft, ook echt gebruikt wordt om de wereld op een duurzame manier te verbeteren.

  Bijkomend voordeel is, dat je ook nog leuk zonder schuldgevoel op wintersport kan.

  • Karin Says:

   Ha Wichard!

   Dank dank voor deze oproep tot discussie!! Ik wil natuurlijk de discussie vanuit mijn perspectief voeden en zal even kort reageren op je punten:

   – Je vraag ‘waarom?’ wordt grotendeels beantwoord in onze post genaamd ‘Motivation’, ook opgenomen in pagina ‘About us’. Kort samengevat komt het neer op wat jij noemt iets voor het milieu betekenen en een sport (de persoonlijke uitdaging, kunnen we dit wel een jaar lang volhouden?).
   – Ik ben het absoluut met je oneens dat het voor het milieu noodzakelijk is om te consumeren. Consumeren is inderdaad nu nog de basis van onze economie. Echter, de huidige economie is ook gebaseerd op groei, en steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat de maatschappij en de economie steeds minder zullen gaan groeien. Ik denk dus ook dat het tijd wordt om op zoek te gaan naar een nieuwe basis voor deze niet op groei gebaseerde economie. En ik denk dat een lagere afhankelijkheid van consumeren en een grotere focus op duurzaamheid daarbij wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen.
   – Afvragen waar je precies je geld aan uitgeeft, dat is iets dat wij zeer bewust gaan doen in 2010. Wij gaan ons geld uitgeven aan dingen die echt nodig zijn. Daarmee geven we inkomen aan mensen die op een duurzame manier met de wereld omgaan en stimuleren we dus een duurzame economie en een duurzame wereld!

   Dus…. 😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s